Zakaj imam rada v troje

No, zdaj, ko imam tvojo pozornost …

Tako, kot imamo različne preference, ko pride do khem… ostalih aktivnosti, smo različni tudi, ko pride do treninga. Med tem, ko eni prisegajo na skupinske vadbe in se sami ne premaknejo niti do nabiralnika, se drugi zavoljo samote opremijo z ogromnimi slušalkami in bi nosili še prevezo za oči, če ne bi bilo prenevarno.

Mimogrede, čeprav podobno velja za tek, hribolazenje in ostale treninge v lastni režiji, se bomo tukaj osredotočali bolj na vodene, organizirane treninge.

Možnosti je danes na trgu veliko. Nešteto ponudnikov osebnih treningov v fitnesih, telovadnicah, na prostem, pod elektrošoki ali materinskim nadzorom; še več različnih skupinskih udejstvovanj, od vojaških treningov, do zapeljivega plesa ob stolu.

Ne bi se kritično spravljala na nobeno od opcij. Moje osnovno vodilo je:

Kamorkoli se boš spet vrnil.

Naj bodo osebni treningi še tako motivirajoči za nekatere, če se streseš ob ideji, da ti bo nekdo eno uro dihal za vrat in poskušal komunicirati s tabo, to pač ni zate. Enako se nekateri veselijo večernega druženja na skupinski vadbi, drugim pa se noge spremenijo v želatino, če jih nekdo vidi švicat.

Večina trenerjev pa ponuja še možnost, ki se mi zdi najmanj poznana, pa kljub temu po mojem skromnem mnenju najboljša in celo ugodna. Govorim o semi privat, pol-osebnem ali treningu v manjši skupini (imenuj ga, kakor želiš). Gre še vedno za neke vrste osebni trening, ki pa se ga udeležita dve, tri, včasih celo štiri osebe. Štiri se zdi meni že gneča, ampak spet, vsakemu svoje, a ne? (Še vedno govorim o rekreaciji!)

PREDNOSTI TROJČKA

(ok, zdaj pa dovolj…)

  1. MOTIVACIJA KRAT TRI

Ta prednost je prednost tako zate, kot za tvojega trenerja. Vsak ima kdaj dan, ko mu pač ne gre. Zagnan trener se bo seveda vsakič znova postavil na glavo, da te motivira, ampak včasih to ni dovolj. A ne bi bilo noro, če bi imel s sabo še dva dodatna motivatorja?

  1. SKORAJ INDIVIDUALNI PRISTOP

Če je skupina majhna, se lahko trener še vedno posveti vsakemu posebej. Na ta način ne visi nekomu ves čas za vratom, bo pa tam, ko ga potrebuješ. Če so sposobnosti cele skupine približno na enakem nivoju ti bo spremljanje treninga prijateljev pogosto celo v pomoč.

  1. PRIJAZNOST DO DENARNICE

Zavedam se, da je lahko osebni trening še tako super stvar, če je izven tvojega budgeta, je pač nedosegljiva in se marsikdo ravno iz tega razloga odloči za ugodnejše skupinske vadbe. Čeprav so semi-privat treningi načeloma še vedno dražji od skupinskih vadb, so pa kar dober kompromis glede na kvaliteto treninga.

PREDPOGOJI ZA TRENING V MAJHNI SKUPINI

  1. ZAINTERESIRANA DRUŽBA

Seveda se težko rekreirate s prijatelji, če se prijatelji ne želijo rekreirati. Ne verjamem, da bi kakšen trener sprejel skupino, pri kateri so enega nezavestnega privlekli za lase po tleh. Pa še brez heca, ne pašemo vsi skupaj. Trening je čas, ko se kdaj boriš s sabo, ko bi koga tudi kam poslal in ko potrebuješ ravno pravo besedo, da zaključiš tisto zadnjo serijo. Nekateri se super ujamejo celo s svojim partnerjem, bratom, mamo… Treba je pač poskusit, in, kar bo še najtežje, uskladit termin.

  1. ENAKI INTERESI ZAINTERESIRANE DRUŽBE

Čeprav je povsem izvedljivo, da vsak izmed vas izvaja svoj trening, ima tak pristop svoje omejitve. Če je na primer nekdo ravno z operacijske mize in svoje poškodbe še ni potrebno saniral, bo potreboval veliko pozornosti in nadzora. Enako se bosta težko uskladila popolni novinec in ufurani obiskovalec telovadnic. Spet, vse je stvar medsebojnega prilagajanja in dogovora s trenerjem.

  1. TRENER

Če želite treninge pod nadzorstvom trenerja, boste torej potrebovali trenerja. Čeprav velika večina nudi tudi takšno obliko, so nekateri bolj osredotočeni zgolj na treninge ena na ena. Tega jim ne moremo zameriti, boste že našli svojega pastirja.

  1. ZVRHAN KOŠ DOBRE VOLJE

Upam, da sem ti dobro predstavila novo idejo in že iščeš po Facebooku, kdo je približno enako fit (ali ne fit) kot ti. Brez strahu, vsi smo nekje začeli.

Fitnes, telovadnica, gym je tvoje igrišče, razmisli, če želiš še ekipo.