Prazniki brez slabe vesti

ali: Mali praznični triki

Prazniki so zakon, jaz jih obožujem. Čas za najbližje, druženje, dobra hrana in še kakšna darila. Prevečkrat pa od strank slišim, da se praznikov bojijo, ker se jim zdi, da bodo pokvarili težko priborjene rezultate.

Povsem razumem ta strah. Mize se šibijo pod obroki, ki so vse prej kot uravnoteženi. K dobremu obroku pritiče kar nekaj kozarčkov praznih kalorij iz odličnega vina. Babice so gluhe, ko jih ustavimo med lopatanjem krompirja na krožnike. Ko že odpiraš pas na hlačah je rekreacija zadnja stvar, ki jo imaš v mislih. Če gre za božične in silvestrske praznike pa cela reč traja kar precej več, kot samo en dan. Pravzaprav se rado zlije kar v kak teden ali vsaj do prvega ponedeljka po novem letu. Vse mi je jasno, brez skrbi.

Bi mi bilo pa žal, če zaradi svojih osebnih projektov ne bi več mogli uživat v dobrih obrokih z družino. Zato je tukaj moje božično darilo: nekaj preprostih trikov, da razbremenimo trebuh in živce med temi lepimi časi, da nam ostane več energije za kričanje božičnih komadov in trganje ovijalnih papirjev.

1. Rekreacija je prilagodljiva žival.

Seveda se med prazniki urnik obrne na glavo. Tetkam je vseeno, kdaj običajno švicaš v fitnesu ali tečeš. Pečenka ne bo počakala, da se posvetiš online jogi. Pa res ne bo?

Namesto, da rineš z glavo skozi zid in se oklepaš svojega običajnega urnika ali še huje, da si rečeš ah, saj nimam časa, bo že počakalo, se prilagodi.

  • vadbo razdeli na več kratkih enot (10+10 minut je še vedno 20 minut vaj, od katerih se bolje počutiš) ,
  • vadi takrat, ko je to pač mogoče (morda zjutraj, preden se ostali zbudijo, po kosilu, ko so vsi na kavču,…),
  • naj ti ne bo nerodno (če si lahko ta star vzame pol ure za sedenje na skretu in tamala nečakinja 45 min za skype s kolegi, ti ne bo nihče preprečil tistih nekaj minut za vaje. Kar naj se norčujejo, ti že veš, zakaj to počneš.)

2. Hodi.

Letos sicer res ne kaže na zimsko pravljico, ampak sprehod polepša dan tudi, ko dežuje. Zanj se najde nešteto dobrih izgovorov: gremo gledat lučke in stojnice, gremo na hrib, da vidimo mesto od zgoraj, gremo se sankat… Vse to je lahko zabava za celo druščino. Slaba urica hoje na dan bo pomagala pri prebavi dobrot in prenašanju ta sitnih sorodnikov, garantiram!

3. Privošči si najboljše.

Običajno je problem velikih obrokov, zlasti v dobri družbi, prevelika izbira hrane. Dve predjedi, vmes malica, da počakamo do glavnega hoda, tri priloge, šest vrst piškotov, torte in kakavi. Vse to čisto logično pritiče takemu dnevu in ničesar se ti ni treba za vedno odreči. Se pa hitro zgodi, da se, preden se zaveš, naješ reči, ki jih pravzaprav niti ne maraš preveč. Svojemu telesu precej olajšaš delo in prihraniš dodatno izolacijo, če se omejiš na tiste stvari, ki jih res pogrešaš in so tebi osebno najljubše. Na ta način se ne naješ nekih “meh” predjedi, ki jih pravzaprav ne maraš, da ti morajo potem najljubšo babičino torto, ki jo čakaš celo leto, z nogo tlačiti v usta. Izberi nekaj stvari, ki so res najslajše in si z njimi vzemi čas. Ostalo pa naj pojedo drugi.

4. Zaporedje pri hrani lahko pomaga.

Ni povsem vseeno, v kakšnem zaporedju se lotiš obroka. Če si najprej privoščiš vlakninaste in beljakovinske dele (zelenjavo, meso, ribe, stročnice…) in se za začetek držiš nazaj pri ostalih živilih, bo trebušček poln kvalitetnejše in nasitne hrane, preden posežeš po bolj kalorični. Med točko 3 in 4 je seveda treba poiskati neko ravnovesje, sploh če zelenjava ni ravno visoko na tvojem seznamu priljubljene hrane. Če pa se pred ali po obroku odpraviš še malo na zrak, smo pa sploh zmagali.

5. Pripravi se.

Ne ne, ni se treba zabarikadirati v klet z gorami dušene zelenjave in potem s šopi zelene odganjati obiskovalcev. Ampak, če veš, da bo večerja praznično obilna, malo prihrani na ostalih obrokih. Sadni zajtrk z navadnim jogurtom, zelenjava za malico, v urnik nakupovanja vrini tistih 15 minut za trening – na primer med tem, ko je kura v pečici. In predvsem, ne malicaj ves čas. Četudi je za nekatere v normalnih okoliščinah 5 obrokov na dan boljši pristop, se mora ta sistem podrediti velikim pojedinam. Pusti kekse za obiske, ne potrebuješ treh zajtrkov, pomisli raje na vse dobrote, ki te čakajo in si zanje naredi malo prostora. Bodo zato še boljše in z manj slabe vesti! Pa prosim, razdeli ali zamrzni ostanke, če ne se božični večer raztegne v teden.

6. Ni vse izgubljeno zaradi ene pregrehe!

Morda najpomembnejši od vseh nasvetov. Najslabši vzgib, ki ga imamo vsi kdaj med prazniki je: eh, zdaj smo itak vse zasr***, bomo pridni spet enkrat februarja. Če izpustiš en trening, če se enkrat malo bolj napokaš sladic in zaspiš s kozarcem kakava v roki ni zato tvojih uspehov kar konec. Vstani, razgibaj se, gremo naprej! Vsak dan, korak in obrok šteje, zato vplivaj na naslednjega. Veliko več škode narediš svojemu telesu in volji, če se kar na začetku odločiš, da “je zdaj itak že vseeno” in se s čipsom za poobedek zavališ na kavč gledat Sam doma 17. Tudi majhne stvari naredijo velikansko razliko!

Predvsem pa prosim, ne boj se tega lepega časa. Tudi, če bodo vsi tvoji poskusi vzdrževanja reda splavali po vodi, je to še vedno zgolj nekaj dni. Glavo gor, obriši čokolado okoli ust in gremo naprej.

Vesel božič!