Idealna postava in zakaj za vraga je še nimam?

Ne, še vedno ni 5 trikov kako v 3 dneh brez diete in treninga do postave zadolpast.

Če ste še vedno z mano – naj najprej poudarim, da prvoosebni slog v tem zapisu ni naključen. Tudi sama sem se srečala s tem problemom. In ne morem odkrito trditi, da sva se od prvega srečanja že poslovila. Zato je v zapisu tudi nekaj več ženskih nazivanj – brez skrbi, nobenih feminističnih preobratov.

Vsi, ki nam je kaj mar za to, kako izgledamo… črtaj to. VSI imamo v glavi neko idejo, kakšna bi morala naša postava biti, da bi bili končno zadovoljni. Pobrali smo jo sto let pri nazaj pri eni bejbi na plaži, jo skombinirali iz idealnih telesnih delov znancev ali nam je bila, nedaj bože, sugerirana s strani instagrama.

In potem si rečemo no, saj ni tako daleč. Ene ______ (vstavi številko) kilogramov odložim , pa sem tam. Prevrtimo naprej, kjer se nam, za potrebo te zgodbe, zgornje številke res uspe otresti. In zdaj? Je to to, kar smo želeli? Ni. Zakaj? Ker smo želeli postavo nekoga drugega.

Trening je super stvar. Sploh v kombinaciji z zmernim udarcem po prstih tu in tam, ko pride do tortic, lahko dosežemo lepo, zdravo in močno telo, ki nam bo povrnilo vsak vložen trud. Znotraj tega, kar naše telo pač je. S treningom ne bomo dosegli “daljših mišic” ali kar že ta teden pripisujejo pilatesu. Ne bomo spremenili dejstva, da se nam na nekaterih mestih morda malo dlje zadržuje tiste pol kilograma nadležnega pouštrčka. Ne bomo se povišali ali pomanjšali…

Pa gremo še korak naprej. Če bi oseba, ki je nekako moje višine in konstitucije in širine in proporcev, čisto hipotetična, seveda, želela drobna, ozka ramenca in majčkena meča, to ni strogo gledano nemogoče. Morala bi opustiti športe ki me, pardon, jo, veselijo, izgubiti zajetno število kilogramov iz mišične mase, peljati svoje telo skozi tornado mučenja in odrekanja za rezultat, ki bi ga bilo nato skoraj nemogoče vzdrževati. Drug primer je recimo lepo, postavno dekle, ki ima na notranji strani stegen tisti zadnji trdovratni košček ženskosti, ki jo loči do njenega ideala (pardon, ampak kateri genij je kot ideal prvi izbral thighgap, in kateri geniji so mu sledili???). Na poti do razmaknjenih stegen bo najverjetneje izgubila preostanek prsi, menstruacijo in voljo do življenja.

Paaa gremo zdaj korak nazaj. Nikakor ne stojim za gibanji, ki izjemno debelim ljudem dopovedujejo, da je njihovo stanje o.k. in da jim ne bo nihče govoril, da niso lepi. Tukaj ni več problem v videzu, ampak lezemo v področje ne le nefunkcionalnega, ampak tudi skrajno nezdravega telesa.

Zakaj za vraga pa se postavna in zdrava dekleta (no, tudi močnejšemu spolu ni prizanešeno) skozi najlepša leta svojega življenja obremenjujemo, ker ne dosegamo minimalnih standardov, ki smo si jih same jih itak zastavile na mejo nemogočega, tega pa res ne razumem. Kolikokrat si se kot najstnica skrivala na bazenu pod brisačo in zamujala najboljše ure športne vzgoje v letu, ker nisi bila zadovoljna s svojim trebuščkom v kopalkah, ali pa so tvoje prsi čudno stale v primerjavi z… eno drugo sošolko?

A ni škoda?

Naslednjič, preden zavzdihneš ob pogledu v ogledalo in greš zdolgočaseno na neko vadbo, da boš do poletja 2019 pa res bomba, poskusi resetirati pogled. Pozabi kaj bi rada in poglej, kaj imaš. Ne bo uspelo vedno, ampak nekje moraš začeti. Prepričana sem, da si lepa. Ne popolna, ampak zato še toliko lepša.
In potem pojdi vseeno na vadbo in razturaj!